Διατροφή

1H διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, την διατήρηση της υγείας και την προστασία από τις διάφορες ασθένειες. Όλα αυτά ισχύουν γιατί μέσω της διατροφής, λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά (πρωτε ΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) αλλά και το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει τις κύριες λειτουργίες του.

Τι είναι ενέργεια;
Ζωή και ενέργεια είναι δυο έννοιες άρρηκτα δεμένες. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί για να επι- ζήσουν απαιτούν ενέργεια, αλλά και οι φυσικές όπως και οι ανθρωπογενείς διαδικασίες απαιτούν ενέργεια. Η απόλυτη πηγή ενέργειας είναι ο ήλιος. Δεσμεύεται στη χλωροφύλλη των φυτών, τα φυτά καταναλώνονται από τα ζώα ενώ ο άνθρωπος καταναλώνοντας τροφή και από τα φυτά και από τα ζώα εξασφαλίζει την απαραίτητη ενέργεια για όλες του τις δραστηριότητες.

Τι είναι οι θερμίδες;
Οι μονάδες μέτρησης ενέργειας είναι οι χιλιοθερμίδες [Kcal] ή θερμίδα (calorie) όπως αναφέρεται παγκοσμίως.

Όλες οι θερμίδες που χρησιμοποιεί το σώμα σου προέρχονται από:
• θρεπτικά συστατικά

• πρωτεΐνες

• υδατάνθρακες
• λίπη.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και το νερό δεν περιέχουν θερμίδες.
Όταν λαμβάνεις την τροφή , ο οργανισμός σου διασπά τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και τα μετατρέπει σε γλυκόζη. Η γλυκόζη καίγεται και εφοδιάζει τον οργανισμό με άμεση ενέργεια για τις καθημερινές δραστηριότητες. Το υπόλοιπο αποθηκεύεται ως γλυκογόνο.

Τι είναι ο μεταβολισμός;
Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών αντιδράσεων που γίνονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα συστατικά της τροφής (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, βιταμίνες, νερό) για τη λειτουργία του οργανισμού και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του.

Βασικός μεταβολισμός
Ή μεταβολισμός ηρεμίας ή ανάπαυσης ονομάζεται η ενέργεια σε θερμίδες (kcals) που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των βασικών λειτουργιών του οργανισμού στη ζωή.
Ο ρυθμός [ταχύτητα] του μεταβολισμού μετρά πόσο γρήγορα καίει το σώμα σου θερμίδες, κάτι που εξαρτάται από το ποσοστό άλιπης μάζας που έχεις. Εδώ περιλαμβάνονται τα οστά, οι μύες, το αίμα, διάφορα όργανα και οι ιστοί. Όσο μεγαλύτερα είναι τα οστά, οι μύες και τα όργανα σου, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται το σώμα σου για να λειτουργήσει. Το βάρος, επίσης επηρεάζει το μεταβολισμό. Οι άνδρες έχουν συνήθως γρηγορότερο βασικό μεταβολισμό από τις γυναίκες, λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερα όργανα και μύες. Ο μεταβολισμός μειώνεται επίσης λόγω ηλικίας, απώλεια μϋικής μάζας και μείωση δραστηριότητας. Ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί ψηλά ο μεταβολισμός σου, να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις τον μϋικό σου ιστό, είναι η γυμναστική.

1 in

Newsletter

Επικοινωνία

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  +30 210 96 25 411
  +30 210 96 00 882
  +30 210 96 25 634
  Βουλιαγμένης 8Α κ Θάσου 7-9 Α.Γλυφάδα, 166 75