Συνήθεις ερωτήσεις - FAQ

8Γιατί πρέπει να γυμνάζομαι;
Η άσκηση είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις για την καλή σου υγεία. Ανακάλυψε τα πλεονεκτήματα μόνος σου. Θα νιώσεις πιο ήρεμος και πιο ευτυχισμένος ακόμη και μετά την πρώτη σου προπόνηση. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα διαπιστώσεις ότι όσο πιο ενεργητικός και πιο δυνατός είσαι, έχεις περισσότερη αντοχή και καταφέρνεις περισσότερα κάθε ημέρα.

Με βοηθάει η άσκηση ώστε να ζήσω περισσότερο;
Ναι. Μετά από εκτεταμένες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση συμβάλλει στην μακροβιότητα του ατόμου και εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής. Συγκεκριμένα, η άσκηση μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζομαι;
Τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να διατηρήσεις το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης αλλά και να το βελτιώσεις. Σίγουρα με 4 ή 5 φορές θα έχεις πιο γρήγορα αποτελέσματα, αν αυτός είναι ο στόχος σου. Η ένταση πρέπει να είναι τόση ώστε όταν φεύγεις από το γυμναστήριο να μην αισθάνεσαι εξουθενωμένος, αλλά μια «γλυκιά» κόπωση και σωματική και ψυχική ευεξία. Αν το κάνεις αυτό συστηματικά θα έχεις κάνει το μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό σου!

Πόσες θερμίδες «καίω» όταν γυμνάζομαι;
Οι θερμίδες που «καις» είναι συνάρτηση αφενός μεν της σωματικής σου διάπλασης γιατί ως γνωστόν οι μύες καταναλώνουν θερμίδες και αφετέρου του πόσο έντονα και για πόση ώρα γυμνάζεσαι.

Γιατί να κάνω ζέσταμα και αποθεραπεία;
Το ζέσταμα βοηθά το σώμα σου να προετοιμαστεί για την άσκηση μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμών. Η αποθεραπεία βοηθά την καρδιά σου να επανέλθει ομαλά στους φυσιολο- γικούς παλμούς επιτρέποντας στο αίμα να κυκλοφορήσει ελεύθερα πίσω στην καρδιά. Απότομη διακοπή της άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία και να επιβαρύνει την καρδιά χωρίς λόγο.

Υπάρχει κάποια μέθοδος να μετρήσω την ένταση όταν κάνω αερόβια άσκηση;
Η πιο εύκολη μέθοδος είναι το τεστ ομιλίας: αν μπορείς να μιλήσεις χωρίς να λαχανιάζεις έντονα, τότε γυμνάζεσαι με τη σωστή ένταση. Από την άλλη αν είσαι σε θέση να τραγουδήσεις, τότε μάλλον γυμνάζεσαι πολύ χαλαρά.

Πως μπορώ να αυξήσω την ένταση στο aerobic;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι όπως να αυξήσεις το ύψος του step (όσο επιτρέπεται), να κάνεις τις κινήσεις σου πιο έντονες (αλλά όχι ανεξέλεγκτες) και να κάνεις αναπηδήσεις (όχι για πε- ρισσότερο από 1 λεπτό). Προσοχή: οι αναπηδήσεις καταπονούν τις αρθρώσεις και πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο από αρχάριους ασκούμενους.

Πόσο έντονα πρέπει να γυμνάζομαι για να καίω λίπος;
Το κάψιμο του λίπους δεν είναι μόνο θέμα έντασης αλλά και διάρκειας. Λίπος καις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά σε μικρό ποσοστό. Για να κάψεις μεγαλύτερη ποσότητα πρέπει να βρίσκεσαι στην aerobic zone σου και να έχουν περάσει τουλάχιστον 15’ άσκησης.

Τι κερδίζω από την αερόβια άσκηση;
Η αερόβια άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τις απαιτήσεις του σώματος σου για οξυγόνο. Για να διαθέσει ο οργανισμός σου περισσότερο οξυγόνο στους μύες, αναγκάζει την καρδιά να δουλεύει πιο έντονα, διοχετεύοντας το αίμα σε όλο το σώμα. Σαν τρόπος ζωής, η τακτική αερόβια άσκηση, κάνει την καρδιά σου πιο δυνατή μειώνοντας τις πιθανότητες ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Επιπροσθέτως, η τακτική αερόβια άσκηση βελτιώνει τον τόνο και την αποτελεσματικότητα των μυών σου και προάγει την πνευμονική λειτουργία.

Πόσο ασφαλές είναι σαν άσκηση το aerobic στην αίθουσα;
Είναι απόλυτα ασφαλές εφόσον τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας, όπως σωστά εκπαιδευμένος γυμναστής, μαθήματα στο ανάλογο επίπεδο για κάθε ασκούμενο, κατάλληλη περιβολή και υπόδηση και κατάλληλα κατασκευασμένη και εξοπλισμένη αίθουσα.

Τι είναι η προπόνηση δύναμης;
Είναι η διαδικασία που αυξάνει τη μϋική σου δύναμη (ικανότητα να σηκώνεις βαριά αντι- κείμενα) και τη μϋική σου αντοχή (ικανότητα να επαναλαμβάνεις μια κίνηση που απαιτεί δύναμη). Η τακτική προπόνηση δύναμης σε βοηθά να έχεις ισχύ και αντοχή, έλεγχο βάρους, μείωση σωματικού λίπους, βελτίωση εμφάνισης και αυτοπεποίθηση. Η προπόνηση δύναμης μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών των μυών, συνδέσμων και τενόντων. Οι σωστά προετοιμασμένοι μύες ανταποκρίνονται στις ανάγκες της καθημερινής σου ζωής και στην ασφαλή απόδοση σου στα σπορ και την αερόβια προπόνηση.

Πως μπορώ να ελέγξω την αερόβιά μου ικανότητα;
Ο fitness trainer κάθε γυμναστηρίου του δικτύου, είναι σε θέση με τη βοήθεια συγκεκριμένων fitness tests να σε πληροφορήσει με ακρίβεια για το επίπεδο αερόβιας σου κατάστασης.

Είναι αλήθεια ότι η αερόβια άσκηση καίει ευκολότερα λίπος από άλλους τύπους άσκησης;
Ναι, η αερόβια άσκηση κατά κανόνα χρησιμοποιεί το λίπος σαν καύσιμο. Πρέπει όμως να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις για να συμβαίνει αυτό. Σίγουρα και οι άλλοι τύποι άσκησης (βάρη) βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τον οργανισμό σου να χρησιμοποιεί το λίπος.

Θέλω να γυμναστώ αερόβια αλλά δεν ξέρω ποιος τρόπος άσκησης είναι ο καλύτερος.
Ο καλύτερος τρόπος αερόβιας άσκησης είναι ο κατάλληλος για τον καθένα. Περπάτημα, ποδήλατο, aerobic, είναι μερικοί από αυτούς, αλλά εσύ είσαι αυτός που πρέπει να επιλέξει αυτόν που σε ευχαριστεί περισσότερο και είναι πιο ασφαλής για εσένα. Σ ́αυτό θα σε βοηθήσει ο προπονητής σου.

Το aerobic είναι εξίσου αποτελεσματικό με το διάδρομο στο κάψιμο λίπους;
Σίγουρα, αρκεί το μάθημα να έχει στόχο την αερόβια ικανότητα και να γίνεται με τη σωστή μεθοδολογία από τον instructor.

Πρέπει να κάνω και βάρη εκτός από aerobic;
Οπωσδήποτε. Εκτός από τα πολύ σημαντικά οφέλη που προσφέρει η προπόνηση με βάρη όπως την αύξηση της μυϊκής δύναμης και αντοχής και τη βελτίωση της στάσης του σώματος, βοηθά την αερόβια άσκηση να είναι πιο αποτελεσματική, όσον αφορά στο «κάψιμο» του λίπους.

Είναι αλήθεια ότι πρέπει πρώτα να χάσω βάρος και μετά να κάνω γυμναστική;
Το βάρος που χάνεις αποκλειστικά από δίαιτα δεν είναι μόνο απώλεια λίπους. Είναι απώλεια μυών, υγρών και μικρού ποσοστού λίπους. Για να μη χάσεις μυϊκό βάρος πρέπει η δίαιτα να συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα γυμναστικής έτσι ώστε το μεγαλύτερο ποσοστό του χαμένου βάρους να είναι λίπος.

Αν μία γυναίκα κάνει βάρη θα «φουσκώσει»;
Η προπόνηση με βάρη μπορεί να δημιουργήσει ένα λεπτό και καλογυμνασμένο σώμα. Η εμφάνιση του σώματος εξαρτάται από τη σύνθεση που έχει. Αντικαθιστώντας το λίπος με μυϊκό ιστό μπορείς να πετύχεις εντυπωσιακά αποτελέσματα χωρίς να υστερείς σε δύναμη. Ο μυϊκός ιστός που αποκτάς βελτιώνει τον μεταβολισμό και αυξάνει το κάψιμο λίπους. Έτσι το σώμα «στεγνώνει» και η εμφάνισή του βελτιώνεται.

Αν θα κάνω προπόνηση με βάρη το λίπος θα «σφίξει»
και δεν θα μπορώ να απαλλαγώ από αυτό.
Το λίπος δεν μπορεί να σφίξει με τα βάρη όσο ένα πορτοκάλι δεν μπορεί να μεταμορφωθεί σε μήλο. Το λίπος καταλαμβάνει σχεδόν πέντε φορές περισσότερο χώρο από τους μυς. Βρίσκεται αποθηκευμένο στις «αποθήκες» του σώματος και συνήθως περιβάλλει το μυϊκό ιστό. Η άσκηση με αντιστάσεις ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και τους μηχανισμούς καύσης του λίπους, μειώνοντας τα ποσοστά του. Ένα σώμα με μειωμένα ποσοστά λίπους φαίνεται καλογυμνασμένο και καλοσχηματισμένο.

Αν γυμνάζομαι δεν έχει σημασία τι τρώω.
Όταν γυμνάζεσαι έχει μεγαλύτερη σημασία τι τρως. Η έννοια της διατροφής είναι παρεξηγημένη από πολλούς ασκούμενους. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι διατροφή σημαίνει αποχή από το φαγητό, συνδυάζοντας εξαντλητικά προγράμματα άσκησης για να πετύχουν τους στόχους τους. Στην πραγματικότητα διατροφή σημαίνει ποιοτικό φαγητό, με σωστή αναλογία και συχνότητα και ειδικότερα εμπλουτισμένο με στοιχεία που είναι απαραίτητα στον οργανισμό ειδικά όταν συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα άσκησης. Η ανεξέλεγκτη και άναρχη κατανάλωση τροφών ακόμα και σε περιόδους άσκησης αποτελεί τροχοπέδη στα αποτελέσματα. Αντίθετα η σωστή διατροφή και άσκηση σε φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία.

Αν γυμνάζομαι περισσότερο θα έχω γρηγορότερα και καλύτερα αποτελέσματα;
Η υπερβολική άσκηση εμποδίζει τα αποτελέσματα. Όλοι μας θέλουμε να έχουμε ένα υγιές και καλογυμνασμένο σώμα. Μάλιστα θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο σε όλους, αν μπορούσαμε να το αποκτήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να πέφτουν στην παγίδα των συχνών και εξαντλητικών προπονήσεων πιστεύοντας σε άμεσα αποτελέσματα. Πολλές φορές αυτό που καταφέρνουν είναι να σοκάρουν τον οργανισμό τους και να τον οδηγούν στην εγκατάλειψη. Τα διαλείμματα που καθορίζονται από τη συχνότητα των προπονήσεων, είναι σημαντικά ώστε να μπορέσει ο οργανισμός να αναπληρώσει, πετυχαίνοντας αποτελέσματα. Η προπόνηση διεγείρει τους μυς ενώ τα διαλείμματα βοηθούν στην αποκατάστασή τους. Στην άσκηση δεν ισχύει το «όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο» γιατί αυτό πολλές φορές επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα.

Αν κάνω αερόβια προπόνηση θα «κάψω» τους μυς χάνοντας μυϊκό όγκο;
Η αερόβια προπόνηση βοηθά στο κάψιμο λίπους αναδεικνύοντας τον μυϊκό όγκο. Τα ποσοστά σωματικού λίπους μειώνονται με την αερόβια προπόνηση. Μυς και λίπος αποτελούν διαφορετικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος. Οι μυς δεν καίγονται σε καμία περίπτωση αερόβιας προπόνησης. Η ανάδειξη του μυϊκού όγκου επιτυγχάνεται όταν μειωθούν τα ποσο- στά λίπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αθλητές bodybuilding μειώνουν τα ποσοστά λίπους στο σώμα τους ακόμα και στο 3-4 % σε αγωνιστική περίοδο.

Πόση ώρα μετά το φαγητό μπορώ να γυμναστώ;
Αν έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα, προφανώς δε χρειάζεται να περιμένεις πολύ. Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για όλους, διότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Μετά από ένα κανονικό γεύμα το ελάχιστο που πρέπει να περιμένεις είναι 2 ώρες χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

Γιατί οι άντρες είναι πιο εύκολο να χάσουν λίπος από τις γυναίκες;
Οι άντρες διαθέτουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες, συνεπώς ο μεταβολικός ρυθμός στην ηρεμία είναι μεγαλύτερος, αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια.

Πρέπει να πίνω νερό όταν γυμνάζομαι και πόσο;
Είναι απαραίτητο να πίνεις νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο όταν διψάς. Πριν από την προπόνηση πιες 1-2 ποτήρια νερό. Κατά τη διάρκεια πίνε ανά 15 ́λίγο νερό και μετά το τέλος της προπόνησης 1-2 ποτήρια.

Μπορώ να απαλλαγώ από το τοπικό λίπος στο γυμναστήριο;
Όχι. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τις οδηγίες του προπονητή σου, ώστε να μειώσεις σταδιακά το ποσοστό λίπους στο σώμα σου (και φυσικά στο σημείο που σε ενδιαφέρει περισσότερο). Δεν μπορείς να χάσεις τοπικά λίπος μόνο, ούτε στο γυμναστήριο ούτε πουθενά, παρά μόνο με χειρουργική μέθοδο.

Η αερόβια άσκηση διαμορφώνει καλύτερα το σώμα από ότι η προπόνηση με αντιστάσεις;
Για να μεταμορφώσεις το σώμα σου πρέπει να γυμναστείς με αντιστάσεις. Αν θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το ανθρώπινο σώμα με αυτοκίνητο, θα λέγαμε ότι με την αερόβια προπόνηση γυμνάζουμε την μηχανή του, ενώ με τα βάρη σφυρηλατούμε το αμάξωμα. Ο συνδυασμός και των δύο επιφέρει ιδανικά αποτελέσματα.
Η προπόνηση με βάρη αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού. Παράλληλα δημιουργεί μυϊκό ιστό, αυξάνοντας τις απαιτήσεις του οργανισμού για ενέργεια, έτσι ώστε να τον συντηρήσει. Η προπόνηση με αντιστάσεις, στρέφεται στη βάση του προβλήματος «εκπαιδεύοντας» τον οργανισμό στον τρόπο και το ρυθμό με τον οποίο χρησιμοποιεί την ενέργειά του.
Η άσκηση με βάρη δε στοχεύει μόνο στο κάψιμο «λίπους» αλλά μπορεί να αλλάξει το σώμα, διαμορφώνοντας μεγαλύτερους ώμους και χέρια, εμφανής κοιλιακούς μυς, γερά πόδια, ενώ βοηθά στην καλύτερη στάση του σώματος καθώς και στην προστασία του από τραυματισμούς. Ένα σώμα που έχει το σχήμα «αχλαδιού» με την αερόβια προπόνηση πιθα- νά θα μοιάζει με ένα μικρότερο «αχλάδι». Το πρόγραμμα με βάρη μπορεί να το μεταμορφώσει.

Ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα;
Είναι αυτό που σου αρέσει, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου και είναι ασφαλές για σένα.

Έχω πολλά κιλά, μπορώ να γυμναστώ;
Επιβάλλεται να γυμναστείς! Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που έρχονται στο γυμναστήριο είναι γιατί έχουν «παραπάνω» κιλά, από λίγα ως πολλά. Η σημαντικότερη βοήθεια που μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου είναι η άσκηση υπό κατάλληλες συνθήκες.

Γιατί να κάνω γυμναστική στο γυμναστήριο;
Διότι στο γυμναστήριο βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον κατάλληλα διαμορφωμένο για τη δική σου εξυπηρέτηση, με ανθρώπους ειδικά εκπαιδευμένους να σε καθοδηγούν και δίπλα σε άτομα που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα.

Ποια είναι για μένα η κατάλληλη ώρα της ημέρας για άσκηση;
Ο μεταβολισμός βρίσκεται στο υψηλότερο του σημείο νωρίς το απόγευμα. Θεωρητικά λοιπόν η καλύτερη στιγμή είναι αυτή. Στην ουσία όμως πρέπει να γυμνάζεσαι την ώρα που εσύ νιώθεις καλύτερα. Διάλεξε κάποια ώρα την ημέρα που μπορείς και πραγματικά θέλεις και απόλαυσε την προπόνηση.

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος;
Δεν είναι σημαντικό τι δείχνει η ζυγαριά αλλά τι ποσοστό λίπους έχεις στο σώμα σου. Οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος και εφόσον είμαι καλό να έχεις γυμνασμένους μύες μπορεί να ζυγίζεις περισσότερο από ότι λένε οι πίνακες αντιστοιχίας ύψους- βάρους, χωρίς αυτό να είναι πρόβλημα. Αυτό που πρέπει πρωτίστως να σε απασχολεί είναι η διατήρηση ενός υγιούς ποσοστού λίπους δηλαδή 8-20% για τους άντρες και 13-25% για τις γυναίκες.

Τι είναι μεταβολισμός;
Είναι το ποσό της ενέργειας (θερμίδες) που καίει το σώμα σου
για να διατηρηθεί στη ζωή. Είτε τρως, είτε πίνεις, είτε δουλεύεις, είτε κοιμάσαι, καις θερμίδες. Ο μεταβολισμός επηρεάζεται από τη σύσταση του σώματος δηλαδή τι ποσοστό μυών και λίπους έχεις. Αν είσαι πιο μυώδης και έχεις λιγότερο λίπος τότε έχεις υψηλότερο μεταβολισμό.

Πώς να αυξήσω το μεταβολισμό μου;
Ξεκίνα την άσκηση και σταμάτα τις εξαντλητικές δίαιτες. Δυνάμωσε τους μύες σου με βάρη ή δυναμικά προγράμματα στην αίθουσα του aerobic.

Newsletter

Επικοινωνία

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  +30 210 96 25 411
  +30 210 96 00 882
  +30 210 96 25 634
  Βουλιαγμένης 8Α κ Θάσου 7-9 Α.Γλυφάδα, 166 75